Hoe reageer je goed op reacties op Facebook

Reageren-Op-Facebook

Je hebt een reactie op Facebook. Heel fijn, maar hoe ga je reageren? Soms kan dat best lastig zijn. Zeker als je helemaal afgevallen wordt of als er complottheorieën geopperd worden. Goed communiceren kan dan een vak apart zijn. In dit artikel lees je tips over hoe je kunt reageren op 4 lastige reacties.

Hoe Reageer Je Goed Op Reacties Op Facebook

Persoonlijk afmaken (bedreiging)

Een volger is het niet met je eens en besluit dat op de man af duidelijk te maken. Hij/zij gaat niet in op wat je schrijft, maar de persoon die je bent. In de ergste gevallen, volgt er een bedreiging. Ondanks dat er veel geplaagd wordt op Facebook, zitten er ook echte dreigementen en pesterijen tussen. Het beste is om niet op de inhoud van de post in te gaan, maar om de post te verwijderen en een privébericht te sturen naar degene die de reactie heeft geplaatst. ‘Op de man spelen wordt niet getolereerd op deze pagina. Daarom hebben we jouw reactie verwijderd. Uiteraard ben je altijd vrij om je genuanceerde mening alsnog te plaatsen.’

De discussie wordt uit zijn verband getrokken

Je haalt in een post een discussiepunt aan en volgers gaan je conclusie uit het verband trekken. Of het nu over buitenlanders gaat of het afschaffen van Zwarte Piet, er is altijd wel iemand die er hele andere dingen uit het verleden bij gaat halen of extreme voorbeelden aan gaat halen. Je zou ervoor kunnen kiezen om je niet te mengen in de discussie. Laat iedereen maar praten. Jij houdt je er vandaan, maar dat kan vragen oproepen. Je kunt reageren door bijvoorbeeld begrip te tonen voor de reactie van je volger. Maar ook dit kan verkeerde boodschappen afgeven. Als laatste kun je ingaan op de eigenlijke boodschap: ‘Wat ik schreef, is … Ben je het hier niet mee eens, dan geef ik je de mogelijkheid voor het schrijven van een gastblog. Stuur voor meer informatie een gastblog.’

Complottheorieën

Je kent hem wel: de reactie die begint met de zin: ‘De echte reden dat…’ En vaak volgt er dan een (complot)theorie. Een theorie die vaak op weinig tot niets gebaseerd is. En toch staat-ie nu op jouw Facebook. Ze zijn moeilijk te ontkrachten en als je dat probeert wakker je de discussie aan, omdat je ingaat op de argumenten van de volger die reageerde. Dit soort reacties kun je het beste links laten liggen. Dan kun je ook geen verkeerde reactie geven.

Inhoudelijke toevoegingen

Een lezer vindt dat je niet compleet bent in je verhaal en begint een gedetailleerde reactie te schrijven. Een reactie van honderden woorden. Jammer. Dat kan lezers kosten. Toch is een inhoudelijke reactie waardevol, dus verwijderen of afkappen, is geen goed idee. Ook deze volger kun je uitnodigen voor het schrijven van een gastblog. De link naar de gastbloggen plaats je natuurlijk op je Facebookpagina. Meteen nieuw content op je site en weer een Facebookpost waar je weinig voor hebt hoeven doen. En dat is altijd fijn.

 

Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.